Plánujete oslavu, nebo si chcete jenom posedět u vínka či piva? A připravujete si při takové příležitosti domácí chlebíčky? V tom případě si nekupujte veku v obchodě, stejně je většinou její kvalita naprosto zoufalá, a vyzkoušejte domácí veku. Domácí veka je jednoduchá na upečení a její chuť je vynikající. Už stačí jenom správně dozdobit domácí chlebíček, ať už připravujete pouze klasiku v podobě šunkového chlebíčku či chlebíčku s vajíčkem a přelivem, nebo si připravujete speciální pomazánku, a budete za hvězdu.
Do mísy nalijeme vlažnou vodu a přidáme ostatní suroviny. Promícháme, dokud nevznikne těsto. Dohladka vypracované těsto vyklopíme na slabě pomoučený vál, rozdělíme na 2 díly a vypracujeme bochánky. Velmi lehce je poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií, aby neoschly, a necháme 30 až 45 minut zrát.
Po vyzrání bochánky válečkem vyválíme do plných oválů. Ovál přetočíme delší stranou k sobě, těsto přeložíme, zamáčkneme a smotáme do válečku. Konce válečku zapíchneme prstem dovnitř. Rukama dotvoříme stejnoměrný váleček. Válečky položíme na plech a necháme ještě 40 minut kynout.
Troubu vyhřejeme na 230°C. Na stěny trouby nastříkáme zavlažovačem vodu, dokud se nevytvoří oblak páry. Pak do ní ihned dáme plech s vekami. Teplotu stáhneme na 200°C a pečeme 16 až 18 minut dozlatova. Po dobu pečení neotvíráme troubu.
Suroviny vystačí na 2 veky dlouhé 30 cm.
Jablečné miništrúdly Kynutý hrníčkový borůvkový koláč Hrníčkový perník Hrníčkové rizoto Hrníčkový mazanec naší babičky Hrníčková DIA domácí čokoláda Hrníčkové langoše Hrníčkový krémový dort Hrníčkové plněné perníčky Hrníčkový medovník
Naši partneři