Mazanec si užijete jak během vánoc, tak i velikonoc. Skvělou chuť domácího kynutého mazance s rozinkami a mandlemi zná snad každý. Pokud vás už omrzelo dělat klasický mazanec, zkuste připravit náš zaplétaný mazanec, a jistě všechny ohromíte. Stačí pak naservírovat s teplým kakaem či kávou a budete určitě za hvězdu.
Připravte si nejprve kvásek, kdy v misce či hrnečku smícháte 1/2 hrnku vlažného mléka, do kterého rozdrobíte kostku droždí a přidáte lžičku cukru a lžičku hladké mouky. Poté nechte vzejít na teplém místě.
V míse si smíchejte všechny sypké ingredience, přidejte citrónovou kůru, žloutky a zamíchejte. Přidejte kvásek a po troškách přidávejte vlažné mléko, aby bylo těsto hladké. Nakonec přidejte rozpuštěné vlažné máslo a rozinky, které jste před tím namočili v rumu. Těsto důkladně prohněťte a nechte vykynout.
Vykynulé těsto rozdělte na 4 stejné díly, ze kterých vyválejte válečky, které postupně spleťte dohromady. Dva vodorovně a dva svisle postupně promotejte mezi sebou, až vznikne tvar bochánku (postup najdete ve fotografiích). Nebo pouze vytvořte bochánky (buď jeden velký nebo dva malé). Připravený mazanec nechte na plechu znovu vykynout, pomažte rozšlehaným vejcem a dozdobte loupanými půlenými mandlemi.
Plech s vykynutým mazancem vložte do předem předehřáté trouby na 190°C, kde jej pečte 15 minut. Poté snižte teplotu na 150°C a dopečte ještě 30 minut.
Linecký hrníčkový rybízový koláč s tvarohem Hrníčkový Tiramisu z pomazánkového másla Citrónový chlebíček s malinami a mákem Hrníčková mrkvová kolečka Hrníčkové vařené perníčky s kakaem Hrníčková domácí nutella Hrníčková polévka s červené čočky Hrníčkový velikonoční beránek s kandovaným ovocem Hrníčkový kokosky Hrníčkové medové kremrole
Naši partneři