Tentokráte jsme pro hrníčkový recept sáhli až do Francie, konkrétně do regionu Limousin, kde je clafounis velmi tradičním dezertem. Není to úplně koláč v podání, jak jej znáte z klasických receptů, ale určitě se chuťové pohárky zaradují, až se do něj poprvé zakousnete. Možná zjistíte, že než tuto dobrotu spořádaně pojídat vydličkou, nezmete jí útokem s lžící v ruce. Vyzkoušejte tento skvělý francouzský dezert s třešněmi a určitě neprohloupíte. Oproti naší bublanině, se třesně dávají přímo do formy a pak se teprve zalévají těstem.
Clafounis si můžete připravit jak v koláčové formě, tak i menších zapékacích miskách, v obojím to bude neuvěřitelná symfonie chutí.
Rozehřejte si troubu na 180°C.
Připravte si formu na koláč, kterou vymažete máslem a vysypete cukrem.
Třešně pečlivě omyjte, vysušte a zbavte stopek.
Do mísy prosijte mouku a přidejte sůl, vejce, žloutky, cukr, semínka z vanilkového lusku (lusk rozkrojíte a špičkou nože vyškrábnete semínka), citronovou kůru a vše promícháte do hladka.
Za stálého míchání pomalu přilévejte mléko, smetanu a nakonec v kastrůlku rozpuštěné máslo.
Do formy vyskládáte třešně a zalijete těstem.
Formu vložíte do trouby a pečte cca. 30 - 35 minut. Během pečení troubu ale neotvírejte, aby se těsto nesrazilo.
Nechte koláč vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Poznámka: Podle původního receptu se clafoutis peče s nevypeckovanými třešněmi, které dodají koláči mnohem lepší chuť. Je ale samozřejmě možné použít i třešně vypeckované. Formu vysypte cukrem, pro lepší efekt můžete použít třtinový cukr, ten se pak během pečení změní na karamel a koláč jako celek získá další skvělou chuť.
Hrníčkový rybízový koláč podle babičky Hrníčkové houskové knedlíky Hrníčkové palačinky Zebra bábovka Hrníčkový biskupský bílkový chlebíček Hrníčkový kynutý meruňkový koláč Hrníčkové americké cookies Hrníčkové vdolečky Hrnková tortila Citrónový chlebíček s malinami a mákem
Naši partneři