Ve velké většině kaváren a restaurací dostáváme ke kávě malou sladkost a velmi často se jedná o karamelové sušenky či spekulky. Asi nejznámějšími jsou v tomo směru sušenky / spekulky Lotus. Připravili jsme pro vás domácí hrníčkový recept na tu vynikající záležitost. Zkuste si je doma upéct a jistě u kávy ohromíte jak rodinu, tak své známé.
Do hrnce s tlustým dnem necháme pomalu rozpustit třtinový cukr. Když se všechen cukr rozpustí na karamel, vlijeme vroucí vodu. Zde postupujte opatrně, protože horký karamel rád prská. Pomalu necháme všechen karamel rozpustit, dokud nevznikne sirup. Pokud nechcete u rozpouštění sirupu stát, klidně plotnu vypněte a nechte jej stát do rána, karamel se sám přes noc rozpustí.
Po vychladnutí karamelového sirupu se můžeme pustit do těsta.
Rozmíchejte máslo s cukrem a karamelovým sirupem. Poté přidejte mouku, sůl a všechno koření a vypracujte vše do hutného těsta. Pokud se vám lepí těsto příliš na prsty, přidejte trochu mouky.
Vzniklé těsto rozdělte na 4 kusy a každý z nich rozválejte na tenký plát. Pomocí vykrajovátek vykrájejte jednotlivé sušenky. Použít můžete jakákoliv vykrajovátka, např. ty, co máte na perníky.
Vykrájené sušenky vkládejte na plech, vyložený pečícím papírem a dejte jej péci do předehřáté trouby na 180°C a pečte 12 minut.
Když jsou sušenky upečené, nechte je vychladnout. Po vychladnutí jsou sušenky tvrdé a při namáčení do kávy změknou.
Sušenky Spekulky Karamel Třtinový cukr Máslo Máslové sušenky Karamelový sirup Hřebíček Zázvor Pepř Skořice
Špaldová sněhová bábovka Hrníčkové domácí slané pečivo Hrníčkový knedlík Šlehačkový věnec s ořechy Zaplétaný hrníčkový mazanec Hrníčková bramborová vánočka Hrníčkové malinové koláčky Hrníčkový makovník Zebra bábovka Hrníčková buchta s cuketou
Naši partneři