Hrníčkový třešňový koláč Clafoutis

1 hvězdiček z 10 hodnocení   
Hrníčkový třešňový koláč Clafoutis
  • Hrníčkový třešňový koláč Clafoutis
  • Hrníčkový třešňový koláč Clafoutis
  • Hrníčkový třešňový koláč Clafoutis
  • Hrníčkový třešňový koláč Clafoutis
  • Hrníčkový třešňový koláč Clafoutis
  • Hrníčkový třešňový koláč Clafoutis
  • Hrníčkový třešňový koláč Clafoutis
  • Hrníčkový třešňový koláč Clafoutis
  • Hrníčkový třešňový koláč Clafoutis
  • Hrníčkový třešňový koláč Clafoutis
  • Hrníčkový třešňový koláč Clafoutis
  • Hrníčkový třešňový koláč Clafoutis

Tentokráte jsme pro hrníčkový recept sáhli až do Francie, konkrétně do regionu Limousin, kde je clafounis velmi tradičním dezertem. Není to úplně koláč v podání, jak jej znáte z klasických receptů, ale určitě se chuťové pohárky zaradují, až se do něj poprvé zakousnete. Možná zjistíte, že než tuto dobrotu spořádaně pojídat vydličkou, nezmete jí útokem s lžící v ruce. Vyzkoušejte tento skvělý francouzský dezert s třešněmi a určitě neprohloupíte. Oproti naší bublanině, se třesně dávají přímo do formy a pak se teprve zalévají těstem.

Clafounis si můžete připravit jak v koláčové formě, tak i menších zapékacích miskách, v obojím to bude neuvěřitelná symfonie chutí.

Ingredience pro přípravu receptu: Hrníčkový třešňový koláč Clafoutis

Postup pro přípravu receptu: Hrníčkový třešňový koláč Clafoutis

Rozehřejte si troubu na 180°C.

Připravte si formu na koláč, kterou vymažete máslem a vysypete cukrem.

Třešně pečlivě omyjte, vysušte a zbavte stopek.

Do mísy prosijte mouku a přidejte sůl, vejce, žloutky, cukr, semínka z vanilkového lusku (lusk rozkrojíte a špičkou nože vyškrábnete semínka), citronovou kůru a vše promícháte do hladka.

Za stálého míchání pomalu přilévejte mléko, smetanu a nakonec v kastrůlku rozpuštěné máslo.

Do formy vyskládáte třešně a zalijete těstem.

Formu vložíte do trouby a pečte cca. 30 - 35 minut. Během pečení troubu ale neotvírejte, aby se těsto nesrazilo.

Nechte koláč vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Poznámka: Podle původního receptu se clafoutis peče s nevypeckovanými třešněmi, které dodají koláči mnohem lepší chuť. Je ale samozřejmě možné použít i třešně vypeckované. Formu vysypte cukrem, pro lepší efekt můžete použít třtinový cukr, ten se pak během pečení změní na karamel a koláč jako celek získá další skvělou chuť.

Diskuze k receptu: Hrníčkový třešňový koláč Clafoutis

Další recepty

Hrníčkové svatební koláčky Hrníčkový fitness ovesný dort Hrníčkové muffiny s ořechy Hrníčková houska na hamburger Čokoládový koláč Kladdkaka Hrníčkové americké cookies Hrníčkový perník Hrníčkové karamelové sušenky (spekulky) Lotus Hrníčkové houskové knedlíky Hrnková tortila

Naši partneři

  • Smoothie recepty
    Široká nabídka receptů na ovocné i zeleninové smoothie.
  • Raw recepty
    Raw strava - nový trend ve výživě, zkuste nové raw recepty.
  • Vánoční cukroví
    Kuchařka s tradičními i méně známými recepty na vánoční cukroví.